Percutian di Hanoi & Sapa - Part 1


Percutian di Hanoi & Sapa - Part 1



Alhamdulillah, pada tarikh 16 jan sehingga 21 Jan 2019 yg lepas, aku sekeluarga berpeluang untuk merasai pengalaman bercuti di Vietnam. Bukan di Ho Cin Minh tetapi kami memilih untuk ke Hanoi dan Sapa.

Mungkin tak ramai rakyat Malaysia yg ke Vietnam untuk ke tempat ini sebab kebanyakannya lebih gemar untuk shopping di HCMC. Tapi aku lebih tertarik dengan kawasan utara vietnam ini yg mempunyai iklim sub tropika dan bersuhu sejuk mengikut musimnya. Kebetulan pada bulan Januari adalah musim winter di sini. So, bleh la nak jalan2 dalam suasana yg sejuk dan dingin.

Aku dah beli tiket flight almost setahun awal. Kebetulan time tu ushar tiket korea nampak tiket ke Hanoi murah. Dalam Rm350 saja untuk seorang pergi balik dengan Malindo flight. Tanpa teragak-agak lagi terus la beli untuk 3 beranak kami.

Sebelum ke hanoi, mestilah kena buat persiapan rapi dulu apatah lagi jalan di negara yg x cakap omputih n bukan negara muslim. Macam biasa, aku mesti bawa bekalan instant food n drink yang secukupnya bila melancong ke negara non-muslim. So stok Brahim adalah satu kemestian..

Stok makanan yang kami bawa

Disebabkan kitorg tak amik tour, kitorg arrange hotel n transport siap2 dari Malaysia bagi elakkan sebarang kesulitan. Tukaran malaysia ke vietnam time aku tukar adalah Rm180.00 bersamaan 1 juta dong. Aku dan wife tukar masing2 sorang 5 juta dong.

Pada tarikh keramat 16 jan kami pun berangkat ke KLIA. Kami gerak seawal jam 5 pagi even flight pkul 9.30 sebab x nak kelam kabut. Untuk trip kali ni, aku tak bawa stroller untuk anak aku yg umur 2 tahun ni. Sebab memang tak sesuai untuk gunakan stroller di hanoi atau sapa. Jadi, kalau yg ada famili agak besar dan anak kecil yg memerlukan anda menggunakan stroller, aku suggest carilah tour agent umtuk memudahkan pergerakan anda. Sebab penggunaan stroller memang tak praktikal di sini especially kalau travel secara backpackers.

breakfast dulu before boarding

lega..si Sara ni tdo sepanjang dalam flight

menu pilhan dalam flight

awan nano

Kami sekeluarga selamat tiba di No Bai international airport dalam jam 12 lebih. Waktu vietnam ni lewat sejam dari waktu Malaysia. Tapi pkul 5.30 pm vietnam ni dah sunset di Hanoi.

sampai dah Hanoi



watper tu??

Kami disapa oleh angin sejuk setibanya di Hanoi. Memang aku dah predict yang suhu di sini lebih sejuk tapi tak sangka smpai 13c. Selesai urusan imigresen, aku terus dapatkan simcard vietnam. Aku pilih untuk gunakan vinaphone dengan pakej internet sebanyak 8gb. Harga untuk simcard cuma 200k dong atau rm38.


ni lah rupa dia..

Kami pilih untuk menggunakan bas ke Old Quarter di hanoi memandangkan ini adalah pilihan termurah dengan hanya 40k dong seorang atau rm 7.20 sahaja. Bas yg dicadangakan orang ramai dan internet adalah bas num 86 tetapi bas yg kami gunakan adalah vietjet. Nak ambil bas ni korang kena keluar airport pastu lintas jalan. Dia kt loong kedua. Tak pasti boleh tanya information couter kat airport. Mulanya rasa menyesal naik bas ni memandangkan kami terpaksa tggu sejam sebelum bas bergerak. Tetapi penantian tu terasa berbaloi sebab dia hantar smpai betul2 tempat kami nak berhenti. Maybe sebab tak ramai orang dalam bas sama kot time tu.

vietjet bas

merenung ke luar jendela..

sepanjang jalan pasang dangdut vietnam

Kami turun di pejabat Kingexpress iaitu agent yang kami gunakan untuk beli tiket train ke sapa. Kami terlebih dahulu mendapatkan kebenaran mereka untuk meletakkan luggage sebelum kuar jalan2 disebabkan kami tak menempah hotel di hanoi untuk hari pertama kami kerana akan mengambil overnight train ke sapa.

Selepas meletakkan barang, kami berjalan menuju ke Temple of Literature yg berada hanya seberang jalan tempat kami letak barang. Bayaran masuk adalah sebanyak 30k dong. Bagi aku, tak banyak sangat yg menarik mengenai temple ni yang juga merupakan universiti pertama di vietnam. Aku habiskan masa dalam 30 minit di sini sebelum bergerak ke Destinasi seterusnya.

shejukk..

depan gate temple of literature. bayaran masuk 30k dong



rabbit..



with vietnam flag

abah ngan anak

mama ngan anak




Destinasi aku seterusnya adalah Masjid Al Noor. Masjid ni adalah satu-satunya masjid di Hanoi ni. Kami ambil kesempatan untuk solat di masjid tersebut. Selesai solat, kami ke restoran halal sebelah masjid. Nasib tak baik, restoran tutup. Jadi kami ambil keputusan untuk  ke satu lagi restoran halal yg terletak dalam 400m dari masjid. Nama restoran tersebut adalah PK Spice restaurant dan merupakan restoran yang menyajikan makanan india pakistan. Walaupun makanan dia agak mahal tapi portion dia memang banyak. Untuk jimat boleh la kongsi je menu makanan tu.

pintu masuk masjid al Noor

ruang dalam masjid. Lebih kurang kt Malaysia kan?

pengsan
PK Spice Restaurant

Ada Halal food sebelah masjid. Sayangnya tutup
Banyak tul portion dia
Selesai makan, kami sekali lagi berjalan kaki kembali ke masjid al noor untuk solat jamak maghrib dan isyak. Kemudian kami ambil grab untuk ke pejabat king express bagi mengambil barang2 yg ditinggalkan. Dah ambil barang, kami ambil grab untuk ke train station pula. Memang sangat mudah bergerak dalam hanoi ini menggunakam grab.

Sebenarnya ada 2 cara untuk ke Sapa ni. Anda boleh pilih untuk gunakan bas atau train. Aku pilih untuk gunakan train sebab aku rasa lebih convinience untuk aku yg bawa anak kecil. Nak lagi best ,korang book je satu kabin tu. Hehe..kos untuk perjalanan menaiki train ke sapa adalah 550k dong seorang. Budak bawah 5 tahun free tapi bed kena kongsi lah.

Hanoi Railway Station atau Ga Ha Noi

Antara tourist lain nak ke Sapa

double decker

comel lampu dia

selamat malam

Kami pilih untuk beli dengan Kingexpress ni sebab aku rasa lebih murah. Kalau nak contact korang boleh refer email di bawah:

booking@kingexpresstrain.vn

Servis diorg mesra dan boleh dipercayai.

Kalau naik train, datang awal sejam tau. Train ni biasanya boleh naik awal dan akan gerak on time. Takut terlepas train lak kang..


Day 2

Kami tiba di pekan Lao Cai dalam jam 5 lebih. Owh..lupa nak gtau korang kalau naik train, akan stop dekat pekan Lao cai dan korang kena ambil transport lain untuk ke Sapa. Pakej train kitorg tu memang dah termasuk transport dr Lao Cai ke Sapa. So smpai station Lao Cai je dah ada orang tunggu.

tiba di Lao Cai


dalam minivan menuju ke Sapa

Kami dibawa ke Sapa dengan menaiki minivan yang boleh memuatkan seramai 15 orang. Perjalanan ke Sapa menaiki van tersebut pula mengambil masa sekitar 45 minit hingga 1 jam dengan keadaan jalan yg macam ular kena palu. Time tu juga memang sgt berkabus. Xtau la camner driver dia bawa dalam keadaan yg x nmpak apa kt luar tu.

Di Sapa, kami dihantar betul2 di depan hotel tempat kami menginap iaitu Phuong Nam hotel. Hotel ni kedudukan dia agak hujung mengadap gunung ganang. Mat salleh yg naik sekali kitorg tadi dah semua dh turun.

tiba di hotel


Sampai ja hotel kitorg belasah nasi beriani yg tapau makin x abis semalam. Suhu time tu kt Sapa sekitar 6c. Nikmat tul makan dalam sejuk tu.

Lepas bersiap dan simpan luggage di hotel, kami keluar ke Ham Rong Mountain!! Ham rong mountain ni actually macam sebuah bukit di kawasan belakang Sapa Church. Aku baca review tempat ni memang cantik dan dr puncak boleh nampak view sapa town.

On the way tu jumpa cafe yg comel ni n sebelah dia ada kedai souvenir. So, berhenti la kejap dlu kena kopi vietnam segelas.



Mai Cafe

Nimat kena kopi time sejuk

Tiket masuk ke Ham Rong mountain ni 70k dong seorang. Si sara yg 2 tahun ni free. Sepanjang jalan nk ke Ham Rong mountain ni dh banyak orang jual2 cenderamata dan baju.

entrance ke Ham Rong Mountain

counter ticket

kedao2 sepanjang jalan


Memang cantik kawasan Ham Rong mountain ni. Ada banyak pokok2 bunga dan hiasan ditanam. Tambah lak time kitorg sampai tu memang berkabus. Jadi tempat tu nampak misty n mysterious. Maybe bukan time peak day gak so x banyak org time tu. Senang la nk bergambar. Di Ham Rong juga ada banyak pokok cherry. Time kitorg smpai tu bunga cherry dia macam bru nak keluar. Mesti cantik kalau tgh blossom time tu..

selamat mendaki

background pokok tanpa daun


misty abis






Sapa..

My wife beli selai baju dari autie ni..



with cherry tree



Kitorg x sampai ke puncak Ham Rong pun sebab kena dukung si Sara ni tido. Rasa x larat lak nk memanjat tangga tu. So kitorg turun dekat kedai souvenir yg kitorg tengok pagi tadi before gerak ke hotel untuk check in. Sempat la bini aku shopping beg2 dlu untuk bawa balik Malaysia.

ni lah Mai Coffe tadi

sebelah tu kedai souvenir dia

bersama hasil belian

Masuk je bilik memang mata rasa nk lelap je. Maklum la penat pjalanan dr Hanoi. Bilik dekat hotel ni memang terbaik. Nampak kemas dan luas. Lengkap dengan heater n balkoni. Siap kitorg request ngadap mountain view lagi. Tips kalau travel time winter di Sapa, pilih la hotel yg ada heater kalau xnak membeku. Suhu boleh jadi below 5c waktu malam.


tilam ada heater

mountain view room

toilet clean


ada balkoni kt luar

Lepas dapat tdo yg secukupnya, kitorg just jalan2 sekitar town Sapa n singgah mini mart beli jajan2. Kabus lak terlalu tebal untuk jalan jauh2 pun. Takut x jumpa jalan balik hotel lak.

with sun plaza in the background

berkabus..

minimart


ditelan kabus




tido dengan elephant


Kitorg balik hotel n rest lepas kuar jalan2. Esoknya kami akan ke Puncak Fansipan n Cat cat village. Best ke tak? Aku cerita dalam next entry blog aku di Hanoi n Sapa ni.

Sekian, jumpa lagi...



Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Percutian di Bali

Percutian di Seoul September 2018 - Day 1

Percutian di Seoul September 2018 - Day 2